make a site for free

ALFÖLDI GÖRÖGKELETI PAROCHIA - Kecskemét

Mobirise

Pap: Füzék Borisz
Székhely: 6000. Kecskemét, Széchenyi tér 9.
Adószám: 18466096-2-03
Tel. 0036 76/737-735

Szentháromság templom - Kecskemét
Cím: 6000. Kecskemét, Széchenyi tér 9.
Szertartásrend:  Vasárnap 10 órától Szent Liturgia. 

Szent Miklós templom - Szentes
Cím: Szentes, 6600. Kossuth Lajos u. 4.
Szertartásrend:  Kéthetente vasárnap 10 órától Szent Liturgia. 

Szent György templom - Karcag
Cím: 5300. Karcag, Horváth Ferenc u. 2.
Szertartásrend:  Kéthavonta vasárnap 10 órától Szent Liturgia.
Bejelentkezés: 06/30/626-9283

A kecskeméti görög kereskedők már a 17. század vége felé jelentős szerepet játszottak a város életében. 1708 májusában huszonhat kereskedő kompániát is alakított, amely gazdasági tevékenységei mellett kulturális feladatokat is ellátott. Ebből az esztendőből való a templom legrégibb antimenzionja (liturgikus célokat szolgáló oltártakarója) is, mivel a görögök már ekkoriban imaházat rendeztek be egy bolthelyiségben, majd egy magánháznál. Egyházközségüket már a Rákóczi-szabadságharc idején megalapították, mely szabadságharcban a fejedelmet támogatták, aki viszonzásképpen szabadkereskedelmi jogokat adományozott nekik. A 18. század a kecskeméti görög élet fellendülésének időszaka: iskolát alapítanak, megkezdik a templom építésének előkészületeit, egyházi könyvtárat hoznak létre és azt folyamatosan gyarapítják, papjaikat pedig görög területekről, főképp monostorokból hívják meg egyházi szolgálatra. Számos gazdasági megszorítás után a görögök végül a 19. század húszas éveiben nyertek teljes polgárjogot Kecskeméten. A templom építési munkálatai 1824 szeptember 6-án kezdődtek meg (ez az akkor használatos ónaptár szerint augusztus 25.), és már öt év múlva be is fejeződtek; a felszentelésre 1829. szeptember 3-án került sor. A templomot a Szentháromságnak szentelték, ezért került a mennyezeten megfestése a három isteni személy a 20. század első harmadában. A klasszicista stílusú ikonosztáz Pádits Péter miskolci fafaragó munkája az 1820-as évek végéről, az ikonok nagy részét ugyanekkor festhették, az alsó sor négy ikonjának kivételével, melyek a 20. század elejéről valók. A szószék alatti márványtáblán az alapítók nevei olvashatók: „Ezen szent egyházat napkeleti szent eklézsiának vallását követő helybeli görög ajkú lakosok építtették… a magasságos Isten szent neve mindenkor hellén nyelven dicsőíttessék.”

A templom mellett, az ún. „görög-udvarban”, ahol egykor az egyházközség által fenntartott kórház és szegényház volt, ma múzeum is működik, amelyet a templom parókusa, Horeftosz Kristóf alapított. Ebben érdekes ikongyűjtemény, szertartási eszközök, liturgikus könyvek láthatók. A múzeum épületében található a híres Zavirasz-könyvtár gyűjteménye is, amely a neves tudós, Zavirasz György, valamint – nagyobb részben – a helyi egyházközség hagyatékából áll össze, s a melynek legrégebbi darabja 1543-ból való. A könyvtár sok értékes és érdekes görög nyelvű irodalmi, filozófiai és teológiai munkával dicsekedhet mind a mai napig. Jórgosz Zavirász 1744-ben született Sziatisztában. Thesszalonikiben folytatta tanulmányait, majd tizenhat esztendős korában érkezett Magyarországra. A görög és a magyar mellett számos európai nyelven beszélt: tudott latinul, olaszul, franciául, németül, amint arról könyvtárának anyaga is tanúskodik. Számos önálló irodalmi, nyelvészeti, történeti és teológiai munkát hagyott hátra. 1804-es halálakor 15 önálló munkája és 17 fordítása állt készen, amelyekből sok, sajnálatos módon elveszett.

A legfrissebb Google tesztek szerint a Mobirise-zal készített webhelyek 100%-ban mobilbarátok. Márpedig a Google (hivatalosan is) imádja az ilyen webhelyeket!

A Mobirise témák alapja a Bootstrap 3 és Bootstrap 4, melyek a legnagyobb teljesítményű mobilbarát keretrendszerek. Mostantól, még ha nem is vagy hozzáértő, tagja lehetsz a leggyorsabban növekvő bootstrap közösségnek.

Válassz az előre elkészített blokkok - teljes képernyős intró, bootstrap diavetítő, tartalom slider, reszponzív képgaléria lighbox-szal, parallax görgetés, videó hátterek, menük, ragadós fejlécek stb. - széles palettájáról.

Templom:

6000. Kecskemét,
Széchenyi tér 9.                    


Elérhetőségek

Email: magyarorszagiexarchatus
@gmail.com
Telefon: 00361/317-92-30
Fax: 00361/317-92-30
Nyilvántartási szám: 00008/2012
Adószám: 18083196-1-41
Technikai szám 1%-hoz: 0224

Hivatkozások

Metropolis von Austria

Visszajelzés

Kérjük, értesítsen minket, ha hibát találtál vagy ötletei, javaslatai vannak! Minden visszajelzést nagyra értékelünk.