bootstrap themes

Temetés

Kérdések és válaszok

Az élet természetes része az elmúlás. Az egyházi temetéssel egyrészt elbúcsúzunk az elhunyttól, másrészt Isten kezébe helyezzük őt abban a reményben, hogy üdvözülni fog.

Amennyiben ortodox temetést szeretnénk az elhunyt számára, úgy nyilvánvalóan fel kell, hogy vegyük a kapcsolatot az illetékes ortodox pappal, olyan időpontot kell kérni a temetkezési vállalatnál, amit a pappal is egyeztettünk, mert neki is vannak elfoglaltságai. A temetés intézéséhez az egyház részéről is szükség van a halotti anyakönyvi kivonatra. 

Mivel az egyházi temetés nem csak az elhunytnak és az elhunytról szól, természetesen igen, de tudni kell, hogy az ekkor végzett szertartás értelemszerűen nem azonos a hagyományos ortodox temetéssel (rövidebb). 

Egyházunk a test szerinti feltámadásban hisz, ezért nem támogatja a hamvasztást, az urnás temetést. Ez persze nem jelenti azt, hogy az elbomlott test nem támadhatna fel, vagy, hogy romlatlannak kellene maradnia mindenkinek, hiszen legtöbbször a hagyományos temetés után sem marad sok minden az elhunytból. A hamvasztás azonban nem adja meg a lehetőséget a temetési szertartás elvégzésére, mert az bizony feltételezi a test meglétét. Ennek ellenére, ha bármilyen oknál fogva nincs lehetőség a hagyományos temetésre, a papnak lehetősége van még az elhunytért utólag emlékszertartást végezni.

A temetés ugyan nem szentség, de a pap részéről nem is árucikk. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az elhunyt családja számára tilos volna a templom fenntartásához hozzájárulnia, de egyáltalán nem kell rosszul éreznie magát, ha anyagi lehetőségei ezt nem teszik lehetővé.