Szakmai beszámoló

2020 május 25

Galéria

Egyházi közösségi célú programok és beruházások támogatása

Budapesti VIII. kerület Múzeum utcai ingatlanok üzemeltetési költségeit Magyarország Kormánya a 30/1/30/8 „Egyházi közösségi célú programok és beruházások támogatása” elnevezésű előirányzat terhére, az EGYH-KCP-P-0020 azonosítószámon támogatta

Az 1173/2019. (IV. 1) Korm. Határozat alapján a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa a 30/1/30/8 „Egyházi közösségi célú programok és beruházások támogatása” elnevezésű előirányzat terhére 30 millió forint támogatást kapott.

A Múzeum utcai ortodox egyházközség célja a múltban és a jelenben működő görög alapítású közösségek összefogása, azok több évszázados hagyományainak és örökségének ápolása, liturgikus tradíciók ápolása. A Múzeum utcai épület az itt élő görög és magyar ortodox hívek szellemi és lelkiségi központja, mely mint ilyen alkalmas liturgikus alkalmak, elmélkedések, konferenciák lebonyolítására.

A Múzeum utcai épület 2019-ban helyszínt biztosított a rendszeres vasárnapi liturgiáknak, a legnagyobb ortodox egyházi ünnepeknek és az azt követő ünnepségeknek, mint például 2019. januárjában a Vízkeresztnek és a vaszilópita szentelésnek, 2019. áprilisában a Húsvétnak és a húsvéti vigasságnak, a 2019. májusban a Szent Bölcsesség templomünnepnek, valamint a pünkösdi pálmaágszentelésnek.

2019. szeptembere és márciusa között az épület helyet adott egy orthodox lelkiségi témájú tudományos előadássorozatnak is „Keresztény Hidak” címmel, melyet alkalmanként 50 fős hallgatóság látogatott.

Sajnos, a koronavírus járvány miatt a 2020. márciusa és júniusa között nem tudtunk személyes hitéleti alkalmakat tartani, viszont az Exarchátus Szent István és Hierotheosz kápolnájában online streaming rendszert alakítottunk ki, mely lehetővé tette, hogy a hívek otthonról követhessék a Szent Liturgiát, illetve előzetes bejelentés alapján a hívekhez vittük a Szent Olajkenetet és a Szent Eucharisztiát.

A megítélt összeg alkalmas volt arra, hogy a Múzeum utcai liturgiákhoz megfelelő termet tudjunk biztosítani, és annak jelentős gáz- és energiadíját ki tudjuk egyenlíteni. A liturgiákhoz a papi és adminisztrációs személyzet bér- és járulékköltségét is ebből a projektből tudtuk finanszírozni.

Sikeresen megépült az évben a Szent Bölcsesség Kápolna ikonosztáza is, mely méltó keretet ad a kápolna lelkiségi alkalmainak, s így a kápolna egy valódi orthodox templom érzetét kelti.

2022 június 27

Apostol:

Evangélium:

Hírek

Jelenleg nincs friss hír

© KONSTANTINÁPOLYI EGYETEMES PATRIARCHÁTUS MAGYARORSZÁGI ORTHODOX EXARCHÁTUS