Főpapi liturgia és emléktábla-avatás Beloianniszban

2020 augusztus 19

Galéria

2020. augusztus 19 -én Arszeniosz metropolita az Exarchátus papságának és hívő népének részvételével, valamint meghívott vendégek jelenlétében Isteni Liturgiát végzett államalapító Szent István királyunk és Magyarország első missziós püspökének, Szent Hierotheosznak az emlékére.

Mint a liturgia végén tartott beszédében elmondta, az ő munkájuk az, amelyet a mai magyarországi ortodoxia alapjának kell tekinteni. Felidézte a megboldogult Mihail metropolita és Kalota József atya alakját is, és a küszöbön álló múzeum-utcai fejlesztésekre utalva köszönetét fejezte ki a meghívott vendégként jelenlévő Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek azért, hogy közreműködésének köszönhetően a mag, amelyet elődei elvetettek, most szárba szökkenhet.

A püspök, munkájának elismeréseképpen oikonomoszi címmel tüntette ki a beloianniszi templom parókusát, Pródromosz atyát. A címmel ezentúl a mellkereszt viselésének joga is megilleti őt, amelyben "Krisztus láthatatlan, lelki keresztjének, áldozatának és dicsőségének jelképét kell látni". Az ünnepséget

kenyéráldási szertartás követte, majd a templom falán leleplezték azt a márványtáblát, amely Őszentsége, I. Bartholomeosz pátriárka és Semjén Zsolt 2000. augusztus 18-ai beloianniszi látogatásáról emlékezik meg.

Az ünnepséget a Pródromosz atya és az egyházközség által felajánlott bőséges lakoma zárta.

2022 május 23

Apostol:

Evangélium:

Hírek

Jelenleg nincs friss hír

© KONSTANTINÁPOLYI EGYETEMES PATRIARCHÁTUS MAGYARORSZÁGI ORTHODOX EXARCHÁTUS