SZENT ISTVÁN ÉS SZENT HIEROTHEOSZ ÜNNEPE

2021 augusztus 20

Galéria

Augusztus huszadikán főpapi liturgiát szolgált Arszeniosz metropolita és Paisziosz püspök a váci utcai kápolnában a kápolna védőszentjeinek ünnepén, az egyházközség papjai, valamint Füzék Borisz atya és Szentirmai Róbert atya részvételével.

A metropolita ünnepi beszédében elmondta: az alapító szentek példáját kell szem előtt tartanunk ma is. Szent István, amikor a kereszténység mellett döntött, és a babonaság helyett a hitet választotta, nem egyszerűen „jó életet” kínált népének, hanem valami sokkal fontosabbat: az örök élet lehetőségét. Szent Hierotheosz pedig, amikor engedelmességet tanúsítva a konstantinápolyi anyaegyház rendelkezésének Magyarországra jött, önfeláldozó módon cselekedett, és kis, helyi egyházak, monostorok alapításával igyekezett hirdetni az evangéliumot. Mindnyájan tudjuk, hogy szép szavakat, tanításokat könnyű hirdetni. Ahhoz azonban, hogy ez hiteles legyen, az istenismeret örömhírének tapasztalatból kell táplálkoznia: és ez mindenkor a nehezebb út.

Az ünnepre két új, és a maga nemében egyedülálló ikon is érkezett a kápolnába: az egyik Pannónia szentjeit, a másik pedig a történelmi Magyarország ortodox szentjeit ábrázolja.

2022 május 23

Apostol:

Evangélium:

Hírek

Jelenleg nincs friss hír

© KONSTANTINÁPOLYI EGYETEMES PATRIARCHÁTUS MAGYARORSZÁGI ORTHODOX EXARCHÁTUS