Krisztus Színeváltozásának ünnepe

2021 augusztus 06

Galéria

2021. augusztus 5-én és 6-án Arszéniosz metropolita lelkipásztori látogatást tett a Magyar Exarchátusban. Augusztus 5-én este Alkonyati istentiszteleten vett rész Budapesten a Váci utcai Szent Hieroteosz és Szent István kápolnában. A szertartás után a metropolita a jelenlévőket az egyházatyák kommentárjaival kiegészítve emlékeztette az ünnep jelentőségére és tartalmára.

Augusztus 6-án a metropolita Isteni Liturgiát mutatott be a Kisapáti melletti Szent György hegyén a Legszentebb Istenszülő örömhírvételének szentelt remeteség templomában. Vele együtt szolgált Márton szerzetespap és Makszim Regykó fődiakónus atya is, és az ünneplés örömében osztoztak az Exarchátus papjai és hívei egyaránt.

Beszédében a Metropolita hangsúlyozta a színeváltozás eseményének kiemelkedő szerepét a keresztény hitéletben: „Krisztus feltárta az Ő istenségét, hogy az apostolokat ezzel bátorítsa és megerősítse. Együtt mutatkozott Mózessel és Illéssel. Mózes jelenlétével igazolta, hogy a Törvényt Krisztustól, az Isten Fiától kapta. A farizeusok vádaskodásaival ellentétben tehát Krisztus nem él és nem cselekszik a törvénnyel ellentétes módon, hanem Ő maga a törvény forrása és beteljesedése. Illés pedig hangsúlyozta jelenlétével Krisztus feltámadásának és megtestesülésének igazságát. Színeváltozásában megmutatta nekünk Krisztus, hogy Ő a világ világossága; hogy Ő a Fény, amely betölt mindannyiunkat, és amely mindnyájunkon átszüremkedik, és mindenkit átjár, ha Isten parancsait követve Istennel közösségben maradunk.”

A Liturgiát követően a jelenlévők az ünneplést tovább folytatva kis Agapén vettek részt a templomkertben, ahol személyes és közösségi kérdéseket is megbeszélhettek egymással.

2022 május 23

Apostol:

Evangélium:

Hírek

Jelenleg nincs friss hír

© KONSTANTINÁPOLYI EGYETEMES PATRIARCHÁTUS MAGYARORSZÁGI ORTHODOX EXARCHÁTUS