PATRIARCHÁTUS

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ - ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΞΑΡΧΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ - ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΞΑΡΧΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

Inaszakadt vasárnapja a mosonszentandrási Mária oltalma monostorban

2023. május 7-én, vasárnap, a húsvét utáni negyedik vasárnapon őeminenciája Arsenios ausztriai metropolita a mosonszentandrási Mária oltalma és Szent Paisziosz monostorba látogatott, ahol a püspöki isteni liturgiát szolgált Lakovosz szerzetespap és Maximos fődiakónussal. A monostor szerzetesei a kórusban énekeltek. A környékről és Bécsből számos ortodox keresztény vett részt az isteni liturgián, amelyen az inaszakadt gyógyulásának csodájáról szóló az evangélium részletet olvasták fel.

Arsenios metropolita prédikációjában az ókortól kezdve kifejtette a csoda összefüggését a feltámadással, hogy emlékeztessen arra, hogy csak az Úr Jézus Krisztus ad testi-lelki egészséget, üdvösséget és örök életet. János evangéliumának inaszakadtja harmincnyolc éven át, helyzete ellenére sem adta fel a reményt, hogy várja, hogy az Úr angyala felkavarja a vizet, és találjon egy embert, aki leviszi őt Bethesda tavához. Türelmét a megtestesült Jézus Krisztus megjelenésével jutalmazta. Ő az, aki valódi gyógyulást hoz a bénultságban fekvő emberi nem számára. A Krisztus által a bénához intézett „Akarsz-e meggyógyulni?” kérdés – hangsúlyozta Arsenios metropolita -, annak fontosságát emeli ki, hogy Ő figyelembe veszi minden ember szabad akaratát, és személyes beleegyezése nélkül még az üdvösségre sem kényszeríti az embert. Homíliája végén Arsenios metropolita arra kérte a híveket, hogy egyedüli Orvosként és Megváltóként fogadják el a feltámadott Urat, hogy már az Ő fényében élhessenek, kigyógyulva a testet és lelket megbénító bűnökből.

Az antidór kiosztása után a monostor fogadótermében, az agapén Arsenios metropolita és a jelenlévők a Krisztusban való élet lelki és gyakorlati kérdéseiről is beszélgethettek.