PATRIARCHÁTUS

ARSENIOS METROPOLITA MAGYAR ÁLLAMI KITÜNTETÉSE

2021. augusztus huszadikán, a magyar nép megvilágosítói, Szent István király és Szent Hierotheosz püspök ünnepnapján, a magyar nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Köztársaság elnöke, Áder János, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök jelenlétében ünnepélyes keretek közt átadta a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozatának kitüntetését Dr. Arsenios Kardamakis püspök úrnak, ausztriai metropolitának, magyarországi- és közép-európai exarchának.

Az elnöki határozat kimondja, hogy a metropolita az érdemrendet „a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus és Magyarország közötti párbeszéd elmélyítésében vállalt szerepe, valamint a hazai görög nemzetiség megmaradását és a görög ortodox identitás megerősítését mindenekelőtt az egyházi oktató-nevelő tevékenység kiszélesítésével szolgáló önzetlen munkája elismeréseként” érdemelte ki.

A metropolita köszönőbeszédében kifejtette: a kitüntetést nem saját személyének szólóként, hanem az Egyetemes Patriarchátust illető kitüntetésként veszi át, amely a magyarországi klérusnak, valamint a görög és magyar ajkú hívő ortodox népnek egyaránt szól, továbbá mindazoknak, akik áldozatos fáradozásukkal elősegítik az Egyház munkájának magyarországi előrehaladását.