PATRIARCHÁTUS

Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátus

Elérhetőségek

Vezető
Székhely
H-1056 Bp., Váci utca 55. I. em. 1.
Telefon
+36 (1) 317 9230
e-mail
Nyilvántartási szám
00008/2012
Adószám
18083196-1-41
Technikai szám 1%-hoz

Ügyfélfogadás (anyakönyvek, igazolások, általános információk)

Iroda
Nyitvatartás
H-K-Sz-CS: 10-18 óra P: 10-16 óra
Irodavezető
Szebehleczky Borbála
Telefon
+36 (1) 317 9230
e-mail

Történetünk

A Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus 1963-ban a magyarországi ortodox híveit az ausztriai metropolita alá rendelte, a politikai viszonyok alakulása miatt azonban a magyarországi egyházi szervezet kialakítására csak a rendszerváltás idején kerülhetett csak sor. Ennek bejegyzése, mint Magyarországi Orthodox Exarchátus 1995. szeptember 19-én történt meg.

Az Egyetemes Patriarchátus nevéhez híven nem egy nemzeti egyház. Az Exarchátus egyházközségei révén nemcsak a magyar és a görög hívek ellátásáról gondoskodik, hanem minden olyan ortodox hívőről is, aki saját egyházi szervezetétől távol él és így nincs más lehetősége az egyházzal való kapcsolatra.

Az országban több egyházközségünk is működik. Beloiannisz, Kecskemét, Szentes, Szigetszentmiklós és Karcag mellett jelenleg Budapesten két helyen is jelen vagyunk. Egyházunk a hitéleti tevékenységeken kívül más módokon is hozzá szeretne járulni a társadalmi feladatokhoz: Színvonalas iskolát tartunk fenn Keszthelyen; létrehoztunk egy szervezetet azon szenvedélybetegek lakhatásának biztosítására, akik ki szeretnének szabadulni függőségeik fogságából; egyházművészeti gyűjteményt üzemeltetünk a kulturális örökségünk bemutatására és megismertetésére.