PATRIARCHÁTUS

Gyakorlati tudnivalók a Szent Hegyre készülőknek

Aki szeretne ellátogatni Áthoszra, annak először is a Thesszalonikiben található zarándok-irodával kell kapcsolatba lépnie emailben vagy telefonon (az ott dolgozók kiválóan beszélnek angolul).

Az iroda elérhetőségei:

Pilgrims’ Bureau – Holy Executive of the Holy Mount Athos

Tel.: +30 2310 2525 78

Fax: +30 2310 22 24 24

email: pilgrimsbureau@c-lab.gr

Itt kérni fogják, hogy a zarándok faxon vagy emailben küldjön el néhány adatot (neme, apja keresztneve, foglalkozás, vallás/felekezet), valamint esetleg az útlevelének, személyigazolványának fénymásolatát, beszkennelt kópiáját.

Ezt követően megkérdezik, mikorra tervezte a zarándoklatot. Mivel a látogatók száma nagyon megnövekedett az utóbbi évtizedekben, ezért Áthoszra minden nap csak meghatározott számú ortodox keresztény és más felekezetű hívőt engednek be. Általában egy hónappal a tervezett időpont előtt kell felhívni az irodát, de a helyek száma függ az éveszaktól (nyáron többen utaznak) és a csoport méretétől is (mgányos zarándoknak könnyebb helyet találnia). Tehát ha valaki azt mondja, hogy nyár elején szeretne menni, akkor számítógépen ellenőrzik, mi a legelső időpont, amikortól beléphet, és így igyekeznek megegyezésre jutni.

A belépési engedély – ún. diamonitirion – három éjszakára és négy napra szól, és ez a tapasztalatok szerint éppen elég szokott lenni az utazóknak. (Az áthoszi életritmus ugyanis meglehetősen megerőltető a világi látogatók számára.) Érdemes az elutazás előtt egyhéttel rátelefonálni az irodára, hogy megbizonyosodjunk arról, minden rendben van-e a papírokkal. Ezek után már csak Áthosz az „kapujának” számító településen, Uranopoliszban kell fölvenni a kész engedélyeket, a beutazás napjának reggelén. (A zarándok-iroda a városka bejáratánál lévő benzinkút mellett van, és fél nyolckor szokott nyitni; a komp nyáron ? 10-kor indul a kikötőből: ezért ajánlatos a városban aludni az előző éjszaka – a helyiek fel vannak készülve az átutazók fogadására.)

Az engedélyek kézhezvétele után a parti sétányon lehet hajójegyet venni. A komp megáll minden egyes monostor kikötőjénél, és Dáfniig közlekedik. Nagyon javasolt minden monostorral tisztázni jóelőre, hogy tudják-e fogadni az adott napon a zarándokot: a mellékletben közöljük az elérhetőségket. Több mint valószínű, hogy nem fogják az első próbálkozásra felvenni a telefont, de csüggedni nem szabad – a legjobb reggel tíz és dél között próbálkozni. Egy monostorban egy éjszakánál többet általában nem illik maradni.

Dáfniból a hajóhoz igazított nagy buszok viszik át a zarándokokat a félsziget túloldalára, Karieszbe, amely Áthosz közigazgatási központja. Innen vagy gyalog, vgy kisbuszokal lehet továbbmenni a kiválasztott monostorhoz: a legközelebbiek kivételével erősen javasolt az utóbbi lehetőséget választani.