PATRIARCHÁTUS

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ - ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΞΑΡΧΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ - ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΞΑΡΧΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

“Egy globális vallási vezető – Bartholomaiosz pátriárka portréja” címmel közölt írást egyházfőnkről a Magyar Kurír

Az internetes portál a konferenciára való készülés jegyében az egyetemes pátriárka főpapi és teológiai arcélét Görföl Tibor, a Vigilia főszerkesztője segítségével mutatja be.

A cikk elsőként az orthodoxia előtt álló három kihívással összefüggésben vizsgálja meg a munkásságát.

  1. Az egyház szerkezete és kormányzása szempontjából miként tud érvényt szerezni az egységnek a szinodális elv alapján működő ortodoxia ?
  2. A z egyetemesség és a nemzeti joghatóságok közötti viszony
  3. Viszony a hagyományhoz.

Az írás úgy ítéli meg, hogy “Bartholomaiosz egyetemes pátriárka, aki 1991 óta tölti be tisztségét, mindhárom nagy ortodox kihívásra egyértelmű választ kíván adni. Olyan határozott igényekkel lép fel és olyan határozott követelményeket fogalmaz meg, amelyek igen markáns vezetői önértelmezésről tanúskodnak.” Emellett fontosnak tartja kiemelni, hogy “az egység szempontjából kétségek nélkül érvényre juttatja a Konstantinápolyi Patriarkátus hagyományos elsőségét.” A cikk írója szerint: “Bartholomaiosz pátriárka legfőbb célkitűzései közé tartozik annak tudatosítása, hogy egyetlen ortodoxia létezik, amely nem tagolódhat nemzeti csoportokra.” Végül pedig leszögezi, hogy Bartholomaiosz pátriárka talán más egyházi vezetőknél is komolyabban foglalkozik a teremtésvédelemmel, az Istentől ránk bízott világ megőrzésével.

A teljes cikk itt olvasható>>