PATRIARCHÁTUS

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ - ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΞΑΡΧΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ - ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΞΑΡΧΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

Pasztorális látogatás Innsbruckban és Bregenzben

2023. január 13, péntek és 15. vasárnap között Őeminenciája, Arsenios Ausztria metropolitája és Magyarország exarchája Maximos Rugyko fődiakónus kíséretében ellátogatott Tirol és Vorarlberg tartomány közösségeibe.

Január 13-án, pénteken délután a Metropolita a kufsteini Szentháromság egyházközség képviselőivel találkozott. A parókus, Emanuel Dirlas főesperes és a közösség tagjai a hitélet és hitoktatás aktuális kérdéseit vitatták meg a Metropolitával.

Január 14-én, szombaton, az Úrjelenés ünnepkörének utolsó napján, Arsenios metropolita Innsbruckba utazott. A Keresztelő Szent János parókia hívei, valamint számos környékbeli látogató gyűlt össze a tágas Mindenszentek templomban, amelyet az azonos nevű római katolikus egyházközség bocsátott rendelkezésre. Ezután együtt ünnepelték az isteni liturgiát, amelyet Arsenios metropolita vezetett Emanuel Dirlas főtisztelenő atya és Maximosz Rugyko fődiakónus társaságában.

A szent tizenkét nap zárásaként a metropolita homíliájában az egyetlen igaz Háromságos Isten atyai szeretetéről beszélt, amely Ádám bűnbeesése és az emberi nem Teremtőtől való elszakadása ellenére is minden ember számára felülmúlhatatlan jelentőséggel bír. A megváltás isteni terve Isten Fiának megtestesülése révén megnyitotta az utat a visszatéréshez és az élet forrásával való újra egyesüléshez.  A Metropolita felszólította a híveket, hogy életük minden napján örömmel járják ezt az utat, győzzék le az akadályokat, az aggályokat és csalódásokat, és egyesüljenek Krisztussal az Ő Egyházában.

Az isteni liturgia befejezése után ünnepélyes vízszentelést tartottak. Arsenios metropolita megáldotta az egybegyűlteket, akik ezt követően hódoltak a Szent Kereszt előtt, részesültek az antidoronból és a szenteltvízből.

Ezt követően az egyházközség tagjai és a vendégek átmentek a kultúrház feldíszített termébe, és egy bőséges és jó hangulatú étkezés után felvágták a hagyományos Vaszilopitát. Arsenios metropolita köszönetet mondott Istennek a lehetőségért, hogy a járvány miatti három év megszakítás után ismét együtt ünnepelhetett a közösséggel, és mindenkinek áldott és épülésre szolgáló új évet kívánt mindenkinek 2023-ra.

Január 15-én, vasárnap őeminenciája Arsenios metropolita Bregenzbe látogatott. A helyi Három Szent Főpap egyházközség tagjai és a környékbeli számos ortodox keresztény a város központjában található Seekapelle-ben gyűlt össze és vett részt az ünnepi istentiszteleten. Arsenios metropolita imádkozott minden gonosz szenteltvíz általi elűzéséért, és a hívek testi, lelki egészségéért. Köszönetet mondott a Mindenható Istennek az ajándékért, hogy a járvány után újra együtt ünnepelhet szeretett gyermekeivel, és köszöntötte a szerb és román egyházak jelen lévő ortodox papjait, valamint Benno Elms feldkirchi római katolikus püspököt is.

Az Antidoron és a szentelt víz kiosztása után az egyházközség és a vendégek a Bodeni-tó partjára mentek, ahol Arsenios metropolita megáldotta a vizet. A bátor úszók összesen háromszor húzták ki a keresztet a vízből, ami az új év különleges áldásának jele.

Ezután következett a hagyományos Vasilopita áldás, amelyen a jelenlévők áldott új évet kívántak püspöküknek, és megköszönték, hogy ellátogatott az Ausztriai metropólia legtávolabbi közösségébe is.