PATRIARCHÁTUS

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ - ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΞΑΡΧΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ - ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΞΑΡΧΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

Zarándoklat a Szent Földre

A koronavírus járvány után 2023. február 3. és 12. között ismét sor kerülhetett az Ausztriai Metropólia éves zarándoklatára Ausztriából a Szentföldre és a Sínai-hegyre. Őeminenciája Arsenios metropolita több pap és több országból érkező további 40 fő társaságában zarándokolt szent helyekre.

Tel-Avivban való leszállás után az út először Lodba vezetett, Szent György nagyvértanú sírjához. Ezt követően a zarándokcsoport Jaffába indult, hogy meglátogassa az óvárost és tisztelegjen az Arkangyalok kolostora előtt.

Február 4-én, Gecsemánéban, liturgiát mutattak be a Legszentebb Istenszülő sírjánál. Ezt követően megtekintették Szent István vértanú megkövezésének helyét. A zarándokcsoport ezután Szamáriába meglátogatta Jákob kútját és Szent Fotini templomát, valamint Agiotafita Szent Filoumenosz vértanú lakhelyét. Ezt követte a Burqin és a Szent György-templom látogatása, ahol az Úr meggyógyította a tíz leprást.

A következő nap, február 5-én, kedden a zarándokcsoport Egyiptomba indult a Sínai-hegyhez és a Szent Katalin-kolostorhoz. A Holt-tenger és az Akabai-öböl mentén tett utazás után a zarándokcsoport végül elérte a Sínai-hegyet, ahol Szent Katalin ereklyéi találhatók. Következő nap délelőtt itt került sor az isteni liturgiára bemutatására. Ezt a napot a Szent Katalin kolostor szerzeteseivel való találkozások, beszélgetések fémjelezték. Ezenkívül a sivatagban néhány szerzetesi cellát is meg lehetne látogatni, hogy betekintést nyerjenek a Sínai-hegy lábánál folyó spirituális és aszkéta életbe. Ezt követően a zarándokcsoport vecsernyén vett részt a kolostorban.

Február 7-én, a zarándokok visszatértek Izraelbe, és este Betlehembe mentek tovább. Az utazás hatodik napjának (február 8-án) programpontja volt a Tábor-hegyi Úr színeváltozása kolostorának és a Boldogságos Anya üdvözletének helyszínének meglátogatása. Az út a galileai Kánába is eljutott, ahol Urunk első csodáját hajtotta végre a víz borrá alakításával egy esküvői szertartáson.

Február 9-én, csütörtökön meglátogatták a Pásztorok kolostorát Bet Sahourban, a Szent Theodosios Koinobiarchis kolostort, ahol a három mágus (a keleti bölcsek) barlangja található, valamint a Szent Savvas kolostort. A zarándokcsoport továbbá ellátogatott Orinibe, Keresztelő Szent János szülőházába és Katamonasba is, ahol Szent Simeon sírja található.

Ezt követte az Olajfák hegyének (az Úr mennybemenetelének helye), a Kereszt-kolostor és a Sion-kolostor látogatása. Az éjszaka folyamán a zarándokcsoport Jeruzsálem óvárosába ment, hogy a Via Dolorosán a Feltámadás Templomához menjen, és virrasztáson vegyen részt.

Annak ellenére, hogy előző nap késő este érkezett vissza, a következő nap Jeruzsálem óvárosának körútjával kezdődött. Többek között megtekintették a helyet, ahol Szent Péter apostolt bebörtönözték és a kálvária szent helyeit, végül Krisztus éltető sírját is. A jeruzsálemi pátriárka is fogadta a metropóliai zarándokcsoportot.

Február 11-én, szombaton a betániai Szent Márta és Mária kolostorba ment a zarándokcsoport.

Végül február 12-én, vasárnap fejezte be zarándoklatát a csoport.