PATRIARCHÁTUS

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ - ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΞΑΡΧΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ - ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΞΑΡΧΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

Untitled Post

November 9-én este Bécsben ünnepi vecsernyével köszöntöttük Arszeniosz metropolitát, védőszentjének, Kappadókiai Szt. Arszeniosznak az ünnepén. Az ausztriai és magyarországi klérus tagjain és a híveken kívül jelen volt még az észak-görögországi Drama városának püspöke, Pávlosz (Aposztolidisz) metropolita.

Köszöntőjében a drama-i metropolita felidézte a huszadik század elején megsemmisült kis-ázsiai kereszténység világát, ahonnan Kappadókiai Szent Arszeniosz is származott. Többek közt felidézett egy esetet, amikor valamelyik püspöki helynök eltiltott egy falusi papot a szolgálattól, mert a fülébe jutott, hogy ha muzulmánok hívják őt baj esetén otthonaikba, akkor hozzájuk is elmegy vízszentelést tartani. Amikor a püspök véletlenül találkozott ezzel a pappal, és megtudta, miért áll tiltás alatt, így szólt: “Inkább azokat kellene eltiltani, akik megvádoltak és büntetést szabtak ki rád! Ha valaki Isten irgalmához fordul, nem lehet megtagadni tőle. Menj, és végezd a dolgod, ahogy eddig!”

Arszeniosz metropolita hozzátette: ennek a nyitottságnak kell jellemeznie az egész Egyházat: erre a lelkületre taníthat meg bennünket Kappadókiai Arszeniosz és a kis-ázsiai szentek példája, és ő maga is ennek szellemében igyekszik végezni főpapi szolgálatát Európában.

Εις πολλά έτη, Δέσποτα!