PATRIARCHÁTUS

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ - ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΞΑΡΧΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ - ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΞΑΡΧΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

Felvidéken járt a beloianniszi egyházközségünk

A Szent Demeter Görögkeleti Egyházközség és a Magyar Görög baráti társasággal és a Beloianniszi Nyugdíjasok Klubbjával július 28-30.-ig Zoboraljára látogatott. 

Megtekintették Alsó Bodokon a Magyar nyelvű szakközép iskolát, majd elzarándokoltak az Eszterházi mauzóleumba ahol halotti emlékszertartással imádkoztak a kommunisták által meghurcolt gróf Eszterházy Jánosról és mindazokért akik az igazságért szenvedtek és ma már nem lehetnek velünk. Ezt követően a társaság megnézte a Koloni tájházat, Csitáron a Csitári hegyek éneklése mellett pedig megkoszorúzta Kodály Zoltán emléktábláját aki a 60-as években ezen a vidéken gyűjtött sok-sok népdalt. Ezután vendégei lettek a Kárpát-Medence első rockmúzeumának, a P.mobil rockmúzeumának. Nem maradhatott ki a nyitrai vár és a a zoborhegyi kilátó sem, ahol megmaradt a millenniumi emlékmű talpazata, melyet 1920-ban, a Trianoni békediktátum után a cseh légiósok felrobbantottak. Az utazás vége felé megtekintették Nyitra városközpontját és megismerkedtek a finom felvidéki borokkal is.

Az utazást az egyházközség az Egyházi közösségi célú programok támogatása című pályázati forrásból valósította meg  (EKCP-KP-1-2021/1),