PATRIARCHÁTUS

Éves közgyűlés Bécsben

2022. november 25-én és 26-án Bécsben került sor az ausztriai metropólia és a magyar exarchátus papságának és szerzeteseinek éves közgyűlésére. 2022. november 25-én, pénteken számos hívő és pap vett részt Ausztria és Magyarország különböző régióiból a Szentháromság templomban tartott virrasztáson. Stylianos, Alypios és Nikon szentek ünnepére a vecsernyén Őexcellenciája Paisios Apameia püspöke elnökölt.

A vecsernyét és az isteni liturgiát a bécsi templom kórusa kísérte. November 26-án az isteni liturgia bemutatására Arsenios ausztriai metropolita elnökletével, Paisios püspök és Agathangelos phanari metropolita részvételével került sor.

Ez követően a templom közösségi terében a közös ima és a hagyományos csoportkép után Arsenios metropolita megnyitotta a közgyűlést, és nagy örömét fejezte ki, hogy a koronavírus-járvány óta, két év szünet után, ismét összegyűlhetett a metropólia papsága. Felidézte, hogy az elmúlt két évben ezeket a találkozókat az ausztriai és magyarországi templomlátogatások során volt lehetősége pótolni.  

Őeminenciája bemutatta a Görögországból meghívott Agathangelos metropolitát és röviden ismertette az egyházért végzett sokrétű munkáját. Megköszönte, hogy elfogadta a meghívást, majd tömören beszélt az ausztriai metropólia és a magyar egyházmegye alapvető felépítéséről és működéséről, valamint a papságot és a híveket érintő aktuális kérdésekről.

Ezután Agathangelos metropolita „Az egyház teljességének újra evangelizálása – gondolatok perspektívák” címen megtartotta a közgyűlés hagyományos központi előadását. Az előadás után kellemes beszélgetés keretein belül kaphattak választ a felmerülő kérdésekre a jelenlévők.

A résztvevők ezután a metropólia meghívására együtt vacsoráztak a közeli görög étteremben. Mindenki elégedettségét fejezte ki a találkozóval kapcsolatban, és hálás köszönetét fejezte ki Őeminenciájának a kiváló szervezésért és az értékes beszélgetésekért.