PATRIARCHÁTUS

Kappadokiai Szent Arsenios ünnepe és Arsenios metropolita névnapja

  1. november 10-én, csütörtökön a Szentháromság Székesegyházban Kappadokiai Szent Arsenios emléknapja, egyúttal Őeminenciája Arsenios osztrák metropolita és Magyarország és Közép-Európa exarchája névnapja is. Az ünnepségen részt vett Őexcellenciája Paisios Apameai püspöke, valamint az osztrák metropólia és a magyar exarchátus papsága is. Emellett számos hívő és látogató vett részt csodatevő Szent Arsenios ünnepségén, és gratulált püspöküknek névnapján.

Az ünnepség az előző este vecsernye ünneplésével kezdődött, amelyet Paisios Apameia püspöke és magyarországi segédpüspök elnökölt a trónon. Lehetőség nyílt Szent Arsenios ereklyéinek tiszteletére is. Másnap az ünnepnap orthros ünneplésével kezdődött, Paisios püspök elnökletével. Arsenios metropolita elnökölt az ezt követő isteni liturgián, vele együtt ünnepelt Paisios püspök és számos klerikus Ausztriából és Magyarországról. Különböző egyházi és iskolai intézmények képviselői, valamint Görögországból és más országokból érkező látogatók is részt vettek az ünnepségen.

 

Az isteni liturgia végén kolliva és a kenyerek megáldása következett. A bécsi bizánci kórus elénekelte az „Élljen Sokát” a metropolitának. Ezt követte az osztrák asszonyai által előkészített fogadás, amelyre mindenkit szeretettel meghívtak, hogy együtt ünnepeljenek metropolitájukkal.