PATRIARCHÁTUS

Nagy Szent Vazul ünnepén Vaszilopita áldásra került sor a szigetszentmiklósi egyházközségben

Annak ellenére, hogy az új esztendő első napja sokak számára nem tűnik megfelelőnek semmiféle program számára, 2020 január 1-én mégis szép számban jelentek meg a szigetszentmiklósi hívek az év első ünnepnapján. A szertartást követő vaszilopita áldást követően a 9 éves Gergő találta meg az elrejtett pénzdarabot a süteményben.

Ennek a pénzérmével sütött süteménynek az eredetét az ezen a napon ünnepelt Nagy Szent Vazul egyik cselekedetére vezeti vissza a vallásos emlékezet.

A hagyomány úgy tartja ugyanis, hogy a szent püspök, miután imái által a város megmenekült az ellenségtől, nem tudta, hogyan juttassa vissza a városra kirótt és összegyűjtött váltságdíjnak szánt kincseket azok tulajdonosainak. Az volt ugyanis a gond, hogy a nagy félelemben, a viszontlátás reménye nélkül, mindenki egy nagy halomba hordta össze az értékeket. Mivel a tárgyak eredetét utólag már nem lehetett igazolni, a szent főpap egy-egy cipóba süttette a visszajuttatandó kincseket. Ezért rejtenek ma is a vaszilopitába pénzérmét. Úgy tartják, hogy aki a szeletében megtalálja a pénzérmét, annak szerencsés, jólétet hozó éve lesz.