PATRIARCHÁTUS

Szent Miklós Gyalogos Zarándoklat a Csepel-Sziget legszebb tájain

2023. július 15-én megtartotta a a Szent Miklós Görögkeleti Egyházközség a szokásos Szent Miklós gyalogos zarándoklatát.  A zarándoklat Szigetszentmiklósról a Szent Miklós Görögkeleti Kápolnából indult és Lóréven ért véget. A Csepel-sziget legszebb tájain áthaladó zarándoklat útvonala áthaladt Szigetcsépen, Szigetszentmártonon, Ráckevén. A kb. 33 km hosszú út főként a Kis-Duna partja mellett haladt és a Nagy-Duna partja közelében fejeződött be.

Ebben az esztendőben a megszokott társaság fele Krakkó felé gyalogolt, így Szigetszentmiklóson egy jóval kisebb de eltökélt csapat kezdte meg az idei zarándoklatot. Az volt a megállapodás, hogy mind a két csoport imádkozik a másikért az út alatt. 

A Magyarországon maradók szombaton reggel hat óra után kezdtek gyülekezni a Szent Miklós kápolnában. A zarándokok megáldását követően hét óra után indult el a társaság a hosszú útjára. Az első pihenő Szigetcsépen volt, ahol a helyi Szerb közösség a templom megtekintése után a közösségi házában fogadta nagy szeretettel az érkezőket.

Szigetcsép és Szigetszentmárton között a természet sok szépségét csodálhatták meg a résztvevők, Gólyák, teknősök, mindenféle vízi szárnyasok tették érdekessé az utat.

Szigetszentmártonból egy rövid étkezést követően indult a társaság Ráckevére, majd Lórévre. A rekkenő hőség ellenére minden zarándok teljesítette a nem kis távolságot.