PATRIARCHÁTUS

Egyházfenntartási hozzájárulás rendezése – Kérdések és válaszok

Az egyház nem a pénzről szól. Senkit nem szólhat meg senki, akkor sem, ha nem tud anyagilag hozzájárulni az őt befogadó egyházközség kiadásaihoz. Ennek ellenére fontos, hogy tudjuk, minden szervezet működéséhez szükség van valamennyi erőforrásra. A templomban is be kell fizetni valamiből a fűtés, vagy a világítás költségeit, ráadásul sem a pap, sem azok, akik idejük nagy részét áldozzák a közösségre, nem tudnak a levegőből élni. Nekik is kell enniük valamit és az életük fenntartásához nekik is vannak fizetni valóik.

Az egyházközség egy nagy családként kell, hogy működjön, ahol mindenki gondoskodik a másikról, de legfőképpen magának a családnak a fennmaradásáról. Egyházunkban nem szedünk tizedet, mint az más felekezeteknél vagy sok szektánál lenni szokott. Itt teljesen önkéntes a hozzájárulás. De jól gondoljuk meg, hogy akkor tud a közösség is előre jutni, ha mindenki lehetőségeihez mérten megtesz mindent érte.

Hogyan tudom támogatni egyházközségemet?

A templomban vásárolt gyertya, vagy egyéb tárgyak mind tartalmaznak valamekkora részt a fenntartás biztosítására. Ezen túl is mód van adakozásra a kihelyezett perselyek révén. A leghatékonyabb megoldás azonban az, ha megtehetjük, hogy egy számunkra elfogadható összeget havi rendszerességgel eljuttatunk a közösséghez. A mai világban ennek legjobb módja egy rögzített átutalási megbízás a számlavezető bankunk felé, hogy ne nekünk kelljen fejben tartanunk ezt is. Fontos, hogy ne vállaljuk túl magunkat. Csak annyit adjunk, amennyit jó szívvel tudunk adni. Ne hozzuk családunkat, vagy magunkat nehéz helyzetbe, mert az nem jó adatozás, ha utána a nekünk kell másoknak adniuk, hogy ne kerüljünk bajba.

A Magyarországi Exarchátus címszó alatt a Kapcsolatnál szerepelnek az egyes egyházközségek bankszámlaszámai.