PATRIARCHÁTUS

Temetés – Kérdések és válaszok

Az élet természetes része az elmúlás. Az egyházi temetéssel egyrészt elbúcsúzunk az elhunyttól, másrészt Isten kezébe helyezzük őt abban a reményben, hogy üdvözülni fog.

Kitől és hogyan kérhetem a temetést?

Amennyiben ortodox temetést szeretnénk az elhunyt számára, úgy nyilvánvalóan fel kell, hogy vegyük a kapcsolatot az illetékes ortodox pappal, olyan időpontot kell kérni a temetkezési vállalatnál, amit a pappal is egyeztettünk, mert neki is vannak elfoglaltságai. A temetés intézéséhez az egyház részéről is szükség van a halotti anyakönyvi kivonatra.

Kérhetünk-e ortodox egyházi temetést nem ortodox hozzátartozónk számára?

Mivel az egyházi temetés nem csak az elhunytnak és az elhunytról szól, természetesen igen, de tudni kell, hogy az ekkor végzett szertartás értelemszerűen nem azonos a hagyományos ortodox temetéssel (rövidebb).

Kérhetünk-e urnás temetést?

Egyházunk a test szerinti feltámadásban hisz, ezért nem támogatja a hamvasztást, az urnás temetést. Ez persze nem jelenti azt, hogy az elbomlott test nem támadhatna fel, vagy, hogy romlatlannak kellene maradnia mindenkinek, hiszen legtöbbször a hagyományos temetés után sem marad sok minden az elhunytból. A hamvasztás azonban nem adja meg a lehetőséget a temetési szertartás elvégzésére, mert az bizony feltételezi a test meglétét. Ennek ellenére, ha bármilyen oknál fogva nincs lehetőség a hagyományos temetésre, a papnak lehetősége van még az elhunytért utólag emlékszertartást végezni.

Kell-e fizetni a temetésért?

A temetés ugyan nem szentség, de a pap részéről nem is árucikk. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az elhunyt családja számára tilos volna a templom fenntartásához hozzájárulnia, de egyáltalán nem kell rosszul éreznie magát, ha anyagi lehetőségei ezt nem teszik lehetővé.