PATRIARCHÁTUS

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ - ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΞΑΡΧΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ - ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΞΑΡΧΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

Őeminenciája Arsenios ausztriai metropolita október 20-án kelt nyilatkozata az izraeli és palesztinai helyzetről

Mélységes megdöbbenéssel és aggodalommal tölt el a Szentföldön az elmúlt két hétben pusztító erőszak mértéke. Határozottan elítélem az ártatlan emberek elleni támadásokat. Azonnal véget kell vetni ennek a háborúnak, azonnal szabadon kell engedni minden túszt, a gázai népnek pedig mielőbb humanitárius segítséghez kell jutnia.

Megrázó, hogy a kórházakat, iskolákat és templomokat is érintik a harcok. Már a Szent Porfiriusz ortodox templomhoz hasonló szent helyek sem tudnak menedéket adni a civileknek. Pedig a szent helyeket ősidők óta tiszteletben tartják és háború idején is a béke helyeként fogadják el, azt remélem, hogy erről az ősrégi elvről ma se feledkeznek meg egészen. Elítélem ugyanakkor a polgári intézmények és az ártatlan emberek élő pajzsként való felhasználását is ebben a konfliktusban.

Reménykedve imádkozunk és munkálkodunk a békéért. Éppen a Szentföldnek, a keresztények, zsidók és muszlimok számára egyaránt kiemelten fontos területnek kellene a béke, a tisztelet és a kölcsönös megbecsülés helyévé válnia; mely többé nem ad teret az erőszaknak és a gyűlöletnek – hogy a remény és a jövő perspektíváinak színterévé lehessen minden ott élő ember számára.