PATRIARCHÁTUS

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ - ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΞΑΡΧΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ - ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΞΑΡΧΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

Osztrák és a görög nemzeti ünnep megünneplése Bécsben

  1. október 30-án, vasárnap Őeminenciája Arsenios metropolita isteni liturgiát és doxológiát tartott a bécsi Szent György-templomban az október 26-i osztrák nemzeti ünnep és az október 28-i görög nemzeti ünnep alkalmából. Vele együtt ünnepelt Ioannis Nikolitsis főpresbiter, Maximos Rugyko fődiakónus és számos hívő.

Homíliájában Arsenios metropolita a gazdag ember és a szegény Lázár példázatának vasárnapi evangéliumát dolgozta fel. Arra emlékeztette a híveket, hogy az Istennel való találkozás a lélek egyetlen igaz szükséglete, és a “szomszédtól”, az embertársaktól való távolság, elidegenedés megakadályozza ezt. A metropolita ezért mindenkit arra buzdított, hogy bontsa le az önzés falait, és keressen találkozást embertársaival, remélve, hogy az őszinte szeretet és a kölcsönös támogatás megnyitja az utat az Istennel való találkozás felé.

Az isteni liturgián részt vett Görögország ausztriai nagykövete, Catherine Koika és ciprusi nagykövet, Maria Michail, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) állandó képviselete, Konstantinos Kollias, és más diplomáciai képviselők is.

A liturgiát követően megemlékezést tartottak az Ausztria és Görögország szabadságáért elesettek lelkéért. Ünnepi köszöntőjében Görögország nagykövete a görög nép bátorságát és a „nem” (Oxi) történelmi jelentőségét hangsúlyozta 1940. október 28-án. Arsenios metropolita imádkozott a hősök örök emlékéért, és az egész világ békéért, különösen a ciprusi nővérek és testvérek számára, akiket évtizedek óta megfosztottak alapvető emberi jogaitól.

Arszeniosz metropolita ezután a papsággal és a néppel, a diplomáciai képviselőkkel, a Görög Nemzeti Iskola diákjaival és a helyi szervezetek képviselőivel együtt a Szent Marx temetőbe mentek. Ott Trisagiont énekeltek az elhunytak lelkéért, és koszorút helyeztek el a hősök sírjánál.