PATRIARCHÁTUS

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ - ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΞΑΡΧΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ - ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΞΑΡΧΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

Püspöki koncelebráció Szegeden a szerb Szent Miklós-gyülekezetben

2022. november 20-án, vasárnap Őexcellenciája, Lukijan püspök meghívására Őeminenciája Arsenios Ausztria metropolitája és Magyarország exarchája, Paisios Apameia püspöke, Ötvös József pap és Maximos Rugyko fődiakónus Szegedre látogatott. Ott közösen mutatták be az isteni liturgiát, ahol megemlékeztek az I. világháború végéről és hősi halottjairól, majd együtt imádkoztak a két éve elhunyt Irinej szerb pátriárkáért.

Lukijan püspök köszönetet mondott Arsenios metropolitának, Paisios püspöknek és a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus papságának, hogy eljöttek és részt vettek az I. világháború elesettjeinek és a néhai Irinej pátriárkának a megemlékezésén. Örömét fejezte ki a látogatók nagy száma miatt, és hangsúlyozta a konstantinápolyi és szerb egyházat összekötő történelmi kapcsolatokat. Arsenios osztrák metropolita megköszönte Lukijan püspöknek a meghívást, melyet nagy örömmel fogadott és vett részt az ünnepi megemlékezésen. Arsenios metropolita gratulált Lukijan püspöknek a püspökké szentelésének 20. évfordulója alkalmából.

Ezt követően a papság és a hívek együtt vonultak át a szegedi temető szerb parcellájához, ahol az I. világháború valamennyi elesettjéről emlékeztek meg. A résztvevők ezután közös agapé keretein belül a jövőbeni együttműködésről beszélgettek. Arsenios metropolita az Egyetemes Patriarchátus meghívott papjai nevében külön köszönetet mondott Lukijan püspök vendégszeretetéért.