PATRIARCHÁTUS

Exarchátusunk adományokat adott át az ukrajnai menekülteket ellátó beregszászi főiskola képviselőinek

A Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátus papjai és hívei a háború kitörésének pillanatától mély együttérzéssel tekintenek az otthonukat elhagyni kényszerülők irányába. 

Egyházunk többször, többféle módon igyekezett segíteni a bajbajutottakon. Ezúttal olyan szervezetet kerestünk meg, mely a határon túl próbál segítő kezet nyújtani az otthonaikat elhagyni kényszerülőknek. 2022 június 10-én az Exarchátus képviselői Beregsurányban egy kisbusznyi adományt adtak át a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola képviselőjének. Külön köszönet illeti a besnyői Szironta Egyesületet, akik ezúttal nem a szép csengettyűs előadásukkal segítettek, hanem nagylelkűen ők biztosították a szállításhoz szükséges kisbuszt és állták annak minden költségét. Külön köszönet illeti a sofőrt, aki Beloianniszból, Szigetszentmiklósról és Budapestről vette fel az adományokat és az egyház képviselőit.

Tudni kell, hogy a főiskola már az orosz-ukrán háború kirobbanásakor azonnal felajánlotta a segítségét az otthonaikat elhagyni kényszerülő menekült családoknak. Erején felül igyekezett bekapcsolódni a humanitárius válság kezelésébe. Csak a beregszászi kollégiumokban közel 250 menekült számára nyújtottak szállást. Nagydobronyban és Tiszapéterfalván a főiskola a menekültek elszállásolására rendelkezésére bocsátotta a tulajdonában lévő épületeket is. Így az intézmény által üzemeltetett ingatlanokban eddig összesen több, mint 710 fő számára biztosítottak fedelet.