PATRIARCHÁTUS

VI. Szent Pantaleimon gyalogos zarándoklat

FELHÍVÁS ÉS TÁJÉKOZTATÁS A 2021 JÚLIUS 24-ÉN MEGRENDEZENDŐ SZENT PANTELEIMON ZARÁNDOKLATAIRÓL

Kedves Zarándoktársak és érdeklődők!

A beloianniszi és a szigetszentmiklósi Görögkeleti Egyházközösség, a Pentele Hagyományőrző Egyesülettel karöltve Szent Panteleimon emlékére az idén hatodik alkalommal szervez gyalogos zarándoklatot. Az útvonal a szokásostól eltérően most Duanújvárosból indul Beloianniszba, hogy a 33 km-es táv megtétele után a beloianniszi egyházközösség vendégül láthassa a zarándokokat. 

Részletes program (az időpontok tájékoztató jellegűek):

-7:00 – zarándokok megáldása és útravaló kiosztása a Szent Miklós ereklyéinek átvitele Szerb Ortodox templomban (Ráctemplom, Dunaújváros, Táltos utca) 

-7:45 – rövid halotti emlékszertartás a hajdani Szent Panteleimon monostor lakóinak emlékére a dunaújvárosi révkikötőnél 

-8:15 – indulás Rácalmás felé

-9:30 – érkezés Rácalmásra az Úr Mennybemenetele szerb orthodox templomhoz (Rácalmás, Rácz köz)

-11:30 – rövid pihenő a kulcsi sportpályánál

-12:45 – érkezés az adonyi Czigler-tóhoz, kb. 30 perc pihenő

-13:30 – indulás tovább Iváncsa irányába

-15:30 – érkezés a római katolikus templomban és rövid pihenő

-17:30 – megérkezés a beloianniszi görög orthodox templomba, ahol a zarándokokat kolostori hagyományok szerint cipuroval, kávéval és édességgel várják. A zarándoklat kezdeményezője Kalota József atya sírjánál mondott rövid imádságot követően bogrács, benne csülkös babgulyás vár mindenkit a templomkertben.

A zarándoklaton papi vezetéssel mindenki saját felelősségére vesz részt! A teljes útvonalat a Táborállási Polgárőrség biztosítja. A zarándokokért és útjuk sikeréért 10 órakor a Beloianniszi templomban Prodromosz atya Liturgiát szolgál.  Az út teljes hosszát jó fizikai állapotban lévő, megfelelő teherbírással rendelkező résztvevőknek ajánljuk. A kevésbé gyakorlott zarándokoknak érdemes rövidebb útvonalat választani A rövidebb távolságra vállalkozók a kulcsi sportpályánál csatlakozhatnak a 20 km-es fennmaradó táv teljesítésére. Fontos, hogy bejáratott túracipőt használjunk. Az öltözet legyen szellős, légáteresztő. Fontos, hogy a tűző nap ellen védekezzünk sapka, kendő használatával, a biztonság kedvéért hozzunk magunkkal esőköpenyt, esetleg egy váltás pólót. Minden résztvevő fokozottan figyeljen a folyadék-pótlásra. Ajánlott könnyű élelmiszerek, valamint gyümölcs, csokoládé esetleg szőlőcukor fogyasztása.

A zarándoklatra felvilágosítást kaphatnak, illetve jelentkezni lehet Terekiné Rendes Éva szakmai vezetőnél. Elérhetőségek T: 20 912 52 63, E-mail címe: ( terekine.eva65@gmail.com). És Szabó Tamásnál T. 70 617 45 32 E-mail cím: (sztpentele@gmail.com )

Várjuk a jelentkezéseket. Üdvözlettel:  Pródromos Katona László görögkeleti parókus, Terekiné Rendes Éva és Szabó Tamás.