PATRIARCHÁTUS

Beszámoló a Szent Miklós gyalogos Zarándoklatról

2021. július 10-én szombaton “Szent Miklós Gyalogos Zarándoklat” néven tartott szigetszentmiklósi egyházközségünk zarándoklatot szervezett a Csepel-Sziget legszebb tájain keresztül Lórévre.

Szombaton reggel már fél hét körül gyülekeztek a résztvevők a parókia épületében. Az önkormányzat képviseletében Nagy János, Szigetszentmiklós város polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Az idei esztendőben huszonketten vettek részt a zarándoklaton. Az eddigi szinte állandónak mondható tagok mellett sokan jöttek olyanok is, akik először vettek részt ilyen programon. A  közös fotózkodás után a helyi polgárőrök felvezetésével indult a menet a taksonyi híd irányába, hogy azután a Tököli Erdőn keresztül eljusson Szigetcsép felé.

Szigetcsépen immár hagyományosan nagyon kedvesen fogadták az érkezőket az egyházközség és a nemzetiségi önkormányzat képviselői. 

A közös éneklés és a templom megtekintése után megkínálták a helyiek a zarándokokat mindenféle földi jóval: üdítővel, házi készítésű süteményekkel. Minden résztvevő ezúton is köszöni a kedves és családias fogadtatást.

A búcsút követően a Duna-part felé vette az irányt a csapat. A következő állomás a szigetszentmártoni római katolikus templom volt, ahol ismét felcsendültek egyházunk szép énekei, majd a közeli pizzázóban töltötte fel energiával magát a társaság.

Ezután ismét a a Duna partja következett. Az út közvetlenül a víz mellett haladt. A nagy hőségre való tekintettel megállt a csapat a ráckevei fürdő melletti étteremnél, hogy újult erővel tudjon mindenki eljutni a ráckevei Szerb Orthodox Templomhoz, mely a környék egyik legcsodálatosabb műemléke. A csodatévő kegykép előtti közös éneklés és a templom megcsodálása után rövid pihenő következett.

Ezután következett a zarándoklat utolsó szakasza. Út közben egy teherautós látta a közeledő zarándokokat, gyorsan visszafordult és innivalóval megrakottan tért vissza a gyaloglókhoz. A templomnál a szerb parókus felesége nagyon kedvesen fogadta az érkezőket. A csodálatosan felújított épületben énekszóval és imádsággal búcsúztak a zarándokok.