PATRIARCHÁTUS

Szent Panteleimon Gyalogos zarándoklat

 Az idei esztendőben a járványhelyzet miatt korábbiakhoz képest több mint egy hónapos késéssel 2020. augusztus 29-én indult a szokásos gyalogos zarándoklat Beloianniszból Dunaújvárosba az egykori Szent Panteleimon monostor valamikori helyéhez. A zarándoklatot az elmúlt évekhez hasonlóan a szigetszentmiklósi görögkeleti parochus vezette.

Az 2013-ban Kalota József protopresbiter által kezdeményezett és azóta minden évben megtartott öt éve pedig gyalogosan is bejárható Szent Panteleimon zarándoklaton a környéken lakók mellett Szigetszentmiklósi és Miskolci hívek is részt vettek. 

A Beloiannisz-Dunaújváros közötti, mintegy 33 kilométeres út során nem csak az egykori görög alapítású Szent Panteleimon monostor lakóiról, hanem a névadó orvos-vértanúról is megemlékeztek a résztvevők.

A zarándokok megáldása reggel 7 órakor a beloianniszi görögkeleti templomban történt, ezt követően indultak el a zarándokok. Az út menti kereszteknél evangéliumot olvasásra került sor.

A gyalogos menet Iváncsa, Adony, Kulcs érintésével Rácalmásra, az ottani Szerb orthodox templomba.

Innen közös imádságot követően a dunaújvárosi kikötőhöz mennek tovább a zarándokok, ahol is virágokkal és egy kereszt vízre bocsátásával emlékeznek meg a monostor egykori lakóiról. A kisebb résztáv megtételére vállalkozók a kulcsi sportpályánál, illetve a rácalmási görögkeleti templomnál csatlakoztak a már úton lévőkhöz.