PATRIARCHÁTUS

Szent Panteleimon gyalogos zarándoklat

2019. július 27-én szombaton ismét sor került a 2013-ban Kalota József protopresbiter által kezdeményezett és azóta minden évben megtartott Szent Panteleimon zarándoklatra. Az idei évben immár negyedik alkalommal vehetnek részt rajta gyalogosan is az érdeklődők.

A Beloiannisz-Dunaújváros közötti, mintegy 33 kilométeres meghitt, bensőséges út megtételével a mai Dunaújváros (Dunapentele) mellett levő egykori görög alapítású Szent Panteleimon monostor lakóiról és a névadó orvos-vértanúról emlékeztek meg a résztvevők.

A zarándokok megáldása reggel 7 órakor a beloianniszi görögkeleti templomban történt, ezt követően indultak el a zarándokok. Az út menti kereszteknél evangéliumot olvasásra került sor.

A gyalogos menet Iváncsa, Adony, Kulcs érintésével Rácalmásra, az ottani Szerb orthodox templomba.

Innen a hajdani szerzetesekért végzett rövid szertartást követően a dunaújvárosi kikötőhöz mennek tovább a zarándokok, ahol is virágokkal és egy kereszt vízre bocsátásával emlékeznek meg a monostor egykori lakóiról. A kisebb résztáv megtételére vállalkozók a kulcsi sportpályánál, illetve a rácalmási görögkeleti templomnál csatlakoztak a már úton lévőkhöz.

Mások írták rólunk: